Aktualno

Priopćenje za javnost

Poštovane sugrađane, rodbinu i prijatelje korisnika usluga Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir obavještavamo da su netočne glasine prema kojima je korona virus ušao u našu ustanovu i među naše korisnike. Naime, radi se o slučaju naše djelatnice koju smo prije isteka njezinog višednevnog godišnjeg odmora i povratka na posao, a sukladno pažljivoj provedbi najnovijih „Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije Covida-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi izdanih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar  (Verzija 7, od 26.6.2020.) uputili na preventivno testiranje na kojemu je doista utvrđena zaraza te djelatnice korona virusom. Istoj djelatnici je stoga još za vrijeme trajanja godišnjeg odmora naložena mjera samoizolacije. Djelatnica se osjeća dobro i trenutno je bez ikakvih simptoma bolesti. Također, iz preventivnog razloga jednaka je mjera naložena i drugoj našoj djelatnici s negativnim rezultatom na korona testu, ipak, po nalogu nadležne epidemiologinje, jer su međusobno u međuvremenu ostvarile kontakt koji se klasificira kao bliski kontakt.

 

Ovim putem najprije želim zahvaliti svim zaposlenicima Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir na kontinuiranom, danonoćnom praćenju i ažurnom provođenju svih najnovijih epidemioloških uputa o kojima ih redovito i pravovremeno, putem mobilnih aplikacija izvještava Stožer Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir. Također, zahvaljujemo svim našim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao i nadležnoj epidemiologinji dr. Magdaleni Guksić na savjetima i kontinuiranoj suradnji. Posebnu zahvalu upućujemo Upravnom odijelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije na čelu sa pročelnicom dr.sc. Ivanom Stanić s kojom smo svakodnevno u radnom kontaktu i koja na tjednoj bazi redovito organizira i vodi zajedničke sastanke ravnatelja naših županijskih domova za starije i nemoćne na kojima se usuglašava i ujednačava najučinkovitija praksa zaštite i suzbijanja korona virusa u domovima kojima je Osječko-baranjska županija Osnivač. Povrh svega dužni smo zahvaliti Stožeru civilne zaštite Osječko-baranjske županije za svekoliku  suradnju, te osobito na kontinuiranoj dobavi i pošiljkama izdašnih količina zaštitne opreme, kao i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na čelu sa voditeljem prof.dr.sc. Karlom Kožulom na hitroj suradnji u vidu svih dodatnih potreba testiranja.

 

Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir pažljivo provodi sve propisane epidemiološke mjere i svoj rad na dnevnoj bazi usklađuje s aktualnim uputama nadležnih institucija, te svakodnevno izvještava o zdravstvenom stanju svojih korisnika i svojih zaposlenika Upravni ured za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije preko kojega se osigurava kontinuirana suradnja našega Doma sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

 

Na kraju ipak moramo primijetiti da se u slučaju korona virusa, kao što jasno zapažamo u našem slučaju, suočavamo sa nevidljivim i zaista vrlo podmuklim neprijateljem. Nedvojbeno je da rizik od zaraze korona virusom uvijek postoji i da ga nikakvim mjerama, koliko god one dobre i temeljite bile, ne možemo u potpunosti isključiti. Stoga, pozivamo i sve naše sugrađane na odgovorno ponašanje i poštivanje svih propisanih epidemiološko-higijenskih zaštitnih mjera. Naš jučerašnji primjer jasno pokazuje kako smo unatoč svim našim naporima ipak mogli ‘primiti gol’, te da su aktualne Upute nadležnih tijela na koje se naši korisnici toliko bune i prigovaraju ipak opravdane i pravovremene.

 

Svako dobro!

 

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir

Tomislav Peran

 

 

Sve daljnje obavijesti možete pratiti na izborniku COVID-19

Skip to content